Ulstrup Whisky- og Øllaugs bryggergruppe
Copyright © All Rights Reserved
Konkurrenceregler for Ølkåring og Brygmester kåring
Der konkurreres under to konkurrenceformer. Formålet med de to konkurrencer er vidt forskelligt. Det er vigtigt at alle bryggere kan få lov at præsentere deres øl i et kompetent forum, og i en atmosfære der virker motiverende for eventuelt nye bryggere.
De to konkurrenceformer og deres formål er beskrevet herunder. Konkurrencerne afholdes i forbindelse med den årlige vinterfest i lauget.
Fri konkurrence (afholdt første gang oktober 2006)
Formålet med denne konkurrence er at inspirere nye bryggere til at præsentere deres bedste øl for et større forum, samt at styrke erfarne bryggere i at gå nye veje for at udvikle helt nye og speceielle øltyper.
Man kan deltage som enkelt brygger, eller som deltager på et eller flere hold. Der er ingen grænse for antallet af forskellige øl man kan deltage med. Konkurrenceformen er simpel og ledes af ceremonimesteren.
År | Godkendte Bryggere | Afviste Bryggere |
2006 | Ernst Klausen, Vagn Lang, Torben Markussen, Benny Kristiansen, Erling Knudsen og Brian Pedersen | Ingen |
2007 | Kenneth Klausen og Per Holm | Ingen |
2008 | Ronnie Terkildsen, Tom Gregersen og Bjarne Zimmer | Ingen |
2009 | Kim Frandsen, Anders Pedersen og Michael Moesgaard | Ingen |
2010 | Ingen nye bryggere stillede op | - |
2011 | Palle Drotten | Ingen |
2012 | Ingen nye bryggere stillede op | - |
2013 | Ingen nye bryggere stillede op | - |
2014 (ved Årsmødet) | Kasper Hansen | - |
2014 | Peter Liseborg | - |
2015 | Ingen nye bryggere stillede op | - |
2016 | René Klosterskov, Flemming Krarup Rasmussen Dennis Holm, Nikolaj Laursen | Ingen |
2017 (ved Årsmødet) | Brian Froberg Andersen | - |
2017 | Lykke Pletner, Klaus Kaalbye | Ingen |
2018 (ved Årsmødet) | Morten Kastrup | - |
2019 (ved Årsmødet) | Bjarke Annesen | - |
2019 | Kent Kynde, John Hansen | - |
2021 (ved Gensynsfesten) | Nicolai Mehlsen | - |
2022 | Ingen nye bryggere stillede op | - |
2023 | Ingen nye bryggere stillede op | - |
Bunden opgave (afholdtes første gang ved vinterfesten 2007)
Formålet med denne konkurrence er at studere og værne om karakteristika ved klassiske øltyper, klassiske bryggemetoder, eller eventuelle bindinger til ingredienser. Opgaven defineres suverænt af håndbryggergruppen. Opgaven fastlægges, således den senest kan stilles ét år før konkurrencen (altså typisk ved den foregående vinterfest). Man kan kun deltage i denne kategori efter at være godkendt brygmester i den frie konkurrence (senest samme aften).
Man kan deltage som enkelt brygger, eller på et hold. Der kan deltages med én øl. Selve konkurrencen er en blindsmagning hvor smagspanelet (alle i lauget) laver en pointbedømmelse i rangorden. Dette danner så grundlag for 1., 2. og tredjepræmie. Konkurrencen ledes af ceremonimesteren.
År | Opgave Stillet | Vinder |
2007 | Der skal brygges en porter | Torben Markussen |
2008 | D skal brygges et julebryg. I må selv bestemme, hvilken gær i bruger, altså om det er en under- eller overgær, samt type. Farven bestemmer i selv, men den skal smage af "julens glæde" og indeholde en alkoholprocent over 5,5% Men nu til det svære..... Øllet skal indeholde mindst én "jule ingrediens", der skal være fremtrædene i øllet. Det kunne f.eks. være: Koriander, lakridsrod, appelsiner, dadler, figner, stjerneanis, kanel, honning eller kandis. | Ernst Klausen |
2009 | Der skal brygges en Brown Ale Der skal brygges en af tre typer der findes i Beercalc (Engelsk Brown Ale, Amerikansk Brown Ale eller Belgisk Brown Ale). Disse bliver trykt på bagsiden af smagspanelets vurderingsskema. | Brian Pihl Pedersen |
2010 | Der skal brygges en Undergæret Øl I mangel af deltagere der kunne få den undergærede øl til at lykkes (Beerking og Ølmagnatens) var også ale typer inviteret til at deltage. | Hans Henrik Løgkjær (med en Brown Ale) |
2011 | Der skal brygges en mørk Hvede | Bjarne Zimmer |
2012 | Konkurrencen er en "Bock" | Bjarne Zimmer |
2013 | Der skal brygges en stærk øl | Bjarne Zimmer |
2014 | En belgisk insireret Ale type (overgæret) | Bjarne Zimmer |
2015 | En amerikansk øltype. Der skal bruges udelukkende amerikanske humler og gær | Peter Liseborg |
2016 | En britisk øltype. Der skal bruges udelukkende britiske humler og gær | Bjarne Zimmer |
2017 | Der skal brygges en tysk "Bock" | René Klosterskov, Flemming Krarup Rasmussen |
2018 | Favoritøl. Bryg din bedste øl - alle typer | Morten Kastrup |
2019 | Biére de Garde | Flemming Krarup Rasmussen |
2020 | Ikke afholdt | |
2021 | New England IPA | Morten Kastrup |
2022 | Belgisk Blonde | Dennis Holm |
2023 | Helt fri konkurrence. Eneste kriterie er at bryggerne kan stå inde for hvilken type øl de har brygget udfra https://oeldommer.dk/stilarter. Blandt publikum bliver der efterfølgende afholdt konkurrence om at gætte typen på de deltagende øl. | René Klosterskov |
2024 | Der måkunbenyttes ingredienser listet henunder og der skal inkluderes:
Udover listen kan de tilføje 2 andre ingredienser efter eget valg, for eksempel appelsinskal og korianderfrø, Havreflager kandissukker osv. Malttyper:
Humletyper:
Tør gær:
Det er IKKE tillad at benytte andre malt, humle eller gær stammer. Øl skal ikke overholde nogle stilarter, der har I helt frit spil, så længe de overstående regler overholdes. Der opfordres desuden til at opskriften deles på aften som inspiration til andre bryggere. --- Vi har bedt ChatGPT om at lave 3 opskrifter efter ovenstående regler, som kan bruges til inspiration. Disse opskrifter er blot til inspiration, og bryggerne kan tilpasse dem efter deres egne præferencer og erfaringer, lave noget helt andet eller benytte ChatGPT eller andet IA til hjælp 1. BAVARIAN KELLERBIER Malt:
Humle:
Gær:
Andre ingredienser:
Brygprocedure:
2. BELGIAN DUBBEL Malt:
Humle:
Gær:
Andre ingredienser:
Brygprocedure:
3. MUNICH LAGER Malt:
Humle:
Gær:
Andre ingredienser:
Brygprocedure:
|