Rally

Copyright ©  All Rights Reserved

Konkurrenceregler for Ølkåring og Brygmester kåring


Der konkurreres under to konkurrenceformer. Formålet med de to konkurrencer er vidt forskelligt. Det er vigtigt at alle bryggere kan få lov at præsentere deres øl i et kompetent forum, og i en atmosfære der virker motiverende for eventuelt nye bryggere.


De to konkurrenceformer og deres formål er beskrevet herunder. Konkurrencerne afholdes i forbindelse med den årlige vinterfest i lauget.



Fri konkurrence (afholdt første gang oktober 2006)


Formålet med denne konkurrence er at inspirere nye bryggere til at præsentere deres bedste øl for et større forum, samt at styrke erfarne bryggere i at gå nye veje for at udvikle helt nye og speceielle øltyper.


Man kan deltage som enkelt brygger, eller som deltager på et eller flere hold. Der er ingen grænse for antallet af forskellige øl man kan deltage med. Konkurrenceformen er simpel og ledes af ceremonimesteren.


  1. Tilmelding til konkurrencen er senest én uge før vinterfesten.
  2. Der medbringes ca. 15-20 liter øl (konkurrencedeltageren står selv for udgiften til øllet)
  3. Efter tur vurderes de deltagende drikke
  4. Bryggeren præsenterer kort øllet
  5. Der hældes 10cl øl op til hvert laugsmedlem (dommer)
  6. Efter smagning godkendes (tommelfinger op) eller forkastes (tommelfinger ned) øllet.
  7. Hvis sammentælling viser at mindst 50% har tommelfingeren op, er bryggeren/bryggerne godkendt som brygmester/brygmestre i Ulstrup Whisky- og Øllaug.
  8. Hvis øllet ikke bliver godkendt, må bryggeren vente et år på at gøre det om.

År

Godkendte Bryggere

Afviste Bryggere

2006

Ernst Klausen, Vagn Lang, Torben Markussen, Benny Kristiansen, Erling Knudsen og Brian Pedersen

Ingen

2007

Kenneth Klausen og Per Holm

Ingen

2008

Ronnie Terkildsen, Tom Gregersen og Bjarne Zimmer

Ingen

2009

Kim Frandsen, Anders Pedersen og Michael Moesgaard

Ingen

2010

Ingen nye bryggere stillede op

-

2011

Palle Drotten

Ingen

2012

Ingen nye bryggere stillede op

-

2013

Ingen nye bryggere stillede op

-

2014 (ved Årsmødet)

Kasper Hansen

-

2014

Peter Liseborg

-

2015

Ingen nye bryggere stillede op

-

2016

René Klosterskov, Flemming Krarup Rasmussen

Dennis Holm, Nikolaj Laursen

Ingen

2017 (ved Årsmødet)

Brian Froberg Andersen

-

2017

Lykke Pletner, Klaus Kaalbye

Ingen

2018 (ved Årsmødet)

Morten Kastrup

-

2019 (ved Årsmødet)

Bjarke Annesen

-

2019

Kent Kynde, John Hansen

-

2021 (ved Gensynsfesten)

Nicolai Mehlsen

-

2022

Ingen nye bryggere stillede op

-

2023


Ingen nye bryggere stillede op

-


Bunden opgave (afholdtes første gang ved vinterfesten 2007)


Formålet med denne konkurrence er at studere og værne om karakteristika ved klassiske øltyper, klassiske bryggemetoder, eller eventuelle bindinger til ingredienser. Opgaven defineres suverænt af håndbryggergruppen. Opgaven fastlægges, således den senest kan stilles ét år før konkurrencen (altså typisk ved den foregående vinterfest). Man kan kun deltage i denne kategori efter at være godkendt brygmester i den frie konkurrence (senest samme aften).


Man kan deltage som enkelt brygger, eller på et hold. Der kan deltages med én øl. Selve konkurrencen er en blindsmagning hvor smagspanelet (alle i lauget) laver en pointbedømmelse i rangorden. Dette danner så grundlag for 1., 2. og tredjepræmie. Konkurrencen ledes af ceremonimesteren.


  1. Tilmelding til konkurrencen er senest én uge før vinterfesten.
  2. Der medbringes ca. 15-20 liter øl (konkurrencedeltageren står selv for udgiften til øllet) - øllet kan være tappet i emballage af eget valg. Umiddelbart før smagningen, tappes øllet på kander, så anonymiteten bevares.
  3. Konkurrenceøllene nummereres af en eller flere betroede personer.
  4. Der trækkes lod om smagsrækkefølgen.
  5. Efter tur vurderes de deltagende drikke ved brug af et udleveret bedømmelsesskema (Ølsmagningsskema)
  6. Der er ingen præsentation af øllet
  7. Der hældes 10cl øl op til hvert laugsmedlem (dommer)
  8. Bedømmelsen foretages på bedømmelsesskema.
  9. Når alle deltagerøl er smagt, uddeles og indsamles stemmeseddel (hemmelig afstemning). Point sammentælles.
  10. Rangliste udarbejdes og de 3 bedste bryggere offentliggøres.
  11. Der uddeles vandrepokal til vinderbryggeren.

År

Opgave Stillet

Vinder

2007

Der skal brygges en porter

Torben Markussen

2008

D skal brygges et julebryg.

I må selv bestemme, hvilken gær i bruger, altså om det er en under- eller overgær, samt type.


Farven bestemmer i selv, men den skal smage af "julens glæde" og indeholde en alkoholprocent over 5,5%


Men nu til det svære.....


Øllet skal  indeholde mindst én "jule ingrediens", der skal være fremtrædene i øllet. Det kunne f.eks. være:


Koriander, lakridsrod, appelsiner, dadler, figner, stjerneanis, kanel, honning eller kandis.

Ernst Klausen

2009

Der skal brygges en Brown Ale

Der skal brygges en af tre typer der findes i Beercalc (Engelsk Brown Ale, Amerikansk Brown Ale eller Belgisk Brown Ale). Disse bliver trykt på bagsiden af smagspanelets vurderingsskema.

Brian Pihl Pedersen

2010

Der skal brygges en Undergæret Øl

I mangel af deltagere der kunne få den undergærede øl til at lykkes (Beerking og Ølmagnatens) var også ale typer inviteret til at deltage.

Hans Henrik Løgkjær

(med en Brown Ale)

2011

Der skal brygges en mørk Hvede

Bjarne Zimmer

2012

Konkurrencen er en "Bock"

Bjarne Zimmer

2013

Der skal brygges en stærk øl

Bjarne Zimmer

2014

En belgisk insireret Ale type (overgæret)

Bjarne Zimmer

2015

En amerikansk øltype. Der skal bruges udelukkende amerikanske humler og gær

Peter Liseborg

2016

En britisk øltype. Der skal bruges udelukkende britiske humler og gær

Bjarne Zimmer

2017

Der skal brygges en tysk "Bock"

René Klosterskov, Flemming Krarup Rasmussen

2018

Favoritøl. Bryg din bedste øl - alle typer

Morten Kastrup

2019

Biére de Garde

Flemming Krarup Rasmussen

2020

Ikke afholdt


2021

New England IPA

Morten Kastrup

2022

Belgisk Blonde

Dennis Holm

2023

Helt fri konkurrence. Eneste kriterie er at bryggerne kan stå inde for hvilken type øl de har brygget udfra https://oeldommer.dk/stilarter.

Blandt publikum bliver der efterfølgende afholdt konkurrence om at gætte typen på de deltagende øl.

René Klosterskov

2024

Der måkunbenyttes ingredienser listet henunder og der skal inkluderes:

  • Mindst 3 af de 5 malttyper (mindst 5% af hver valgt type)
  • Mindst 2 af de 3 humletyper
  • Mindst 1 af de 2 gær stammer.

Udover listen kan de tilføje 2 andre ingredienser efter eget valg, for eksempel appelsinskal og korianderfrø, Havreflager kandissukker osv.

Malttyper:

  1. Pilsner malt
  2. Munich Type I malt
  3. Vienna malt
  4. Melanoidin malt
  5. Special B malt

Humletyper:

  1. Hallertau Mittelfrüh
  2. Tettnanger
  3. Saaz

Tør gær:

  1. Fermentis Safale S-23 (lager gær)
  2. Fermentis Safbrew T-58 (belgisk ale gær)

Det er IKKE tillad at benytte andre malt, humle eller gær stammer.

Øl skal ikke overholde nogle stilarter, der har I helt frit spil, så længe de overstående regler overholdes.

Der opfordres desuden til at opskriften deles på aften som inspiration til andre bryggere.

---

Vi har bedt ChatGPT om at lave 3 opskrifter efter ovenstående regler, som kan bruges til inspiration. Disse opskrifter er blot til inspiration, og bryggerne kan tilpasse dem efter deres egne præferencer og erfaringer, lave noget helt andet eller benytte ChatGPT eller andet IA til hjælp

1. BAVARIAN KELLERBIER

Malt:

  • 60% Pilsner malt
  • 30% Munich Type I malt
  • 10% Vienna malt

Humle:

  • Hallertau Mittelfrüh (bitterhed)
  • Tettnanger (aroma)

Gær:

  • Fermentis Safale S-23

Andre ingredienser:

  • Ingen

Brygprocedure:

  • Mæsk ved 65 °C i 60 minutter.
  • Kog i 60 minutter og tilsæt humle i henhold til opskriftens bitterhed og aroma.
  • Gær ved 10-12 °C i 2 uger og lad derefter modne ved 4 °C i yderligere 4 uger.

2. BELGIAN DUBBEL

Malt:

  • 65% Pilsner malt
  • 20% Special B malt
  • 10% Munich Type I malt
  • 5% Vienna malt

Humle:

  • Saaz (bitterhed)
  • Tettnanger (aroma)

Gær:

  • Fermentis Safbrew T-58

Andre ingredienser:

  • Korianderfrø (tilføj i kog)

Brygprocedure:

  • Mæsk ved 66 °C i 60 minutter.
  • Kog i 90 minutter og tilsæt korianderfrø i de sidste 10 minutter sammen med humlen.
  • Gær ved 20-22 °C i 1 uge og lad derefter modne ved stuetemperatur i yderligere 2-3 uger.

3. MUNICH LAGER

Malt:

  • 70% Munich Type I malt
  • 20% Vienna malt
  • 10% Melanoidin malt

Humle:

  • Hallertau Mittelfrüh (bitterhed)
  • Saaz (aroma)

Gær:

  • Fermentis Safale S-23

Andre ingredienser:

  • Ingen

Brygprocedure:

  • Mæsk ved 65 °C i 60 minutter.
  • Kog i 90 minutter og tilsæt humle i henhold til opskriftens bitterhed og aroma.
  • Gær ved 10-12 °C i 2 uger og lad derefter modne ved 4 °C i yderligere 4 uger.