Dette besøg på Duelund Bryglade (www.duelundbryglade.com) var kun for os bryggere. Vi ville have mulighed for at komme med dybdeborende spørgsmål og internt diskute den bryggeteknik, vi skulle præcenteres for. Og hvilken aften vi fik...
Vel ankommen på den smukke gård, der ligger i udkanten af Kjellerup, blev vi straks budt velkommen af, bryggeren, Poul Højlund.
Et glas skummende øl blev hurtig skænket, og så var banen kridtet op til en lærerig aften.
Jeg tror egentlig at Poul Højlund og fruen af huset, havde glædet sig lige så meget til vores besøg som vi havde, for deres bryggeri var faktisk kun få uger gammelt og fortælletrangen hos Poul var stor.
Den del af gården, hvor bryggeriet stod, havde gennemgået en stor restaurering med nye gulve og lofter. Og resultatet var et prægtigt bryggeri, som de begge viste stolte frem.
Man skal lede længe efter et bryggeri som deres, hvor der var kælet for detaljerne lige til det mindste. Poul fortale os om teknikken, lige fra vandopvarmning, hvor træ fra deres egen skov spillede en stor rolle, til gærtanke og lager. Undervejs stillede vi masser af spørgsmål og disse blev besvaret promte. Jo Poul kan sit håndværk.
Efter rundvisningen blev det atter tid til at smage på varerne. Vel bænket ved bryggeriets samlingssted, et nyt plankebord, hvor et over 200 år gammel træ fra Silkeborgskovene havde leveret råvarerne, smagte vi på de 4 øltyper der pt. brygges på Duelund. Og hvilke øl... Ja, her var bestemt også kælet for detaljerne. Smagen, duften og farvespektret stod i forhold til hinanden som man kun sjældent ser. Hvilke prægtige øl. Og mens ølsmag og skum blev diskuteret, fortsatte Poul med at fortælle om deres indfaldsvinket til bryggerfaget. Jo, her var et par som havde lagt krop og sjæl i et af landets bedste bryggerier. Og ingen må være i tvivl om, at hvis de formår at fortsætte i samme ånd, som de har startet, så vil de nå rigtig langt.
Held og Lykke fremover til jer begge.
En fremragende aften, Kun synd for os der chauffører...
Ernst